Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home2/zephyrgr/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Inovatie, reglementare, conformitate

Cat de multa invovatie esti dispus sa accepti pe banii tai?

Digital Transformation – Microsoft Partner Sales Academy
martie 15, 2017
Nu amana
februarie 22, 2018
 
Acum 5 zile a intrat in vigoare PSD2. O oportunitate fantastica pentru toata piata – banci, IT, retaileri. De la oportunitate pana la “cash in the bank” mai este insa drum lung.

Am organizat in Noiembrie 2017 impreuna cu Sergiu Cone de la NoCash Events un summit dedicat PSD2 si implicatiilor asupra modelor de afaceri pe care bancile si Fintech-urile le vor aborda in urma intrarii in vigoare a directivei.

In panelurile summit-ului au luat loc reprezentanti ai autoritatilor de reglementare, banci si companii IT. Conversatiile au avut un spectru larg, de la exuberanta companiilor IT la conservatorismul rational afisat de reglementatori. La mijloc, bancile.

Pozitiile luate de fiecare participant au reflectat foarte bine situatia in care se afla fiecare dintre ei. Am vazut un balet extrem de interesant intre inovatie si conformitate.

Sa le luam pe rand.

Companiile IT. Daca ar fi sa asez un atribut langa numele firmelor mici si medii din IT, atunci acela ar fi invoatie. Asta e caracteristica lor principala, e parte din ADN-ul lor. Acum este momentul lor, clipa lor de glorie de necontestat. Multe dintre aceste companii sunt in faza de start-up: totul e posibil acum, “sky is the limit”. Un numar mare de companii se afla si in faza de “crestere” – e momentul in care sprintul se transforma in proba de “half-maraton”, isi angjeaza mai multi oameni (pe o piata aflata aproape in criza de specialisti - sistemul din Romania genereaza mai multi scriitori de linii de cod decat specialisti cu abilitati reale de creatori de IP), invata si se dezvolta rapid.

Pentru aceste firme, aflate in faza de start-up sau de crestere, energia creatoare este esentiala. Insa, ea trebuie sa inceapa sa fie dublata de maturitate operationala. Pe masura ce aceste firme cresc, se lovesc de un prag infailibil: reglemetarea si conformitatea. Adica de autoritatile de reglementare. Adica de tot ceea ce face ca industria bancara sa fie una sigura si de incredere – de notat ca ieri, 17.01.2017, Autoritatea Bancara Europeana a publicat un tablou de risc al sistemelor bancare europene si bancile din Cehia, Polonia si Romania sunt evaluate cele mai sigure din Estul Europei. Bancile din Romania sunt ok si relativ ok in ceea ce priveste rata de acoperire cu provizioane a neperformantelor, raportul credite/depozite, volumul creditelor restructurate la rata creditelor neperformante.

Pentru Fintechs, reglementarea si conformitatea vor deveni inhibitori ai inovatiei. Este costul pe care trebuie sa il plateasca pentru a avea un cuvant de spus pe aceasta piata. Sau, va fi pragul peste care nu vor putea trece si vor fi nevoite sa se reinventeze.

Bancile. Inovatia nu a fost punctul forte al bancilor. Au inovat, desigur, in multe zone, insa nu as lipi acest atribut de institutiile bancare. Nici nu cred ca asta astepta clientii. Dimpotriva. Ei vor siguranta. Stabilitate. Certitidine. Pentru a opera in piata, bancile au nevoie de o semnatura de la Banca Nationala. De o licenta. A avea aceasta licenta inseamna oferirea de garantii clientilor ca banii lor sunt in siguranta.

Atributul pe care l-as pune alaturi de banci in lupta cu Fintech-urile este conformitate. Desi isi doresc sa fie inovative si se arunca puternic in lupta pentru a dovedi ca inovatia nu ese un atribut exclusiv Fintech-urilor, bancile vor ramane totusi acolo unde le este locul: institutii mari, unde siguranta, stabilitatea, reglementarea si mai ales conformitatea sunt lege.

Autoritatile de reglementare. Sunt esenta sistemului bancar si a oricaror Fintechs care trec granita de la start-up si de crestere in zona de maturitate. Sunt “alfa si omega”. Evident, sunt mult mai apropiate de banci decat de Fintech-uri, au chiar o anume simbioza care poate crea impresia unor gesturi protectoare – contrazise insa de nu putine controale care sunt urmate de amenzi si consecinte administrative usturatoare. Autoritatile de reglementare sunt si ele supuse la presiuni multiple (in 2018 in special) date de modificarile legislative la nivel European (PSD2), dar si de implementarea schemei de Instant Payments.

Ne place si apreciam inovatia in toate domeniile. Chiar si in banking. Totusi, trebuie sa recunoastem ca nu suntem dispusi inca sa acceptam foarte multa “inovatie” pe banii nostri. Inca ne dorim reglementare si conformitate. Pentru foarte multi ani de acum inainte.